Woonhuis Solitudolaan Amsterdam

 

Ten Zuiden van het Amstelstation, tussen de spoordijk en de Weespertrekvaart is een nieuwe woonwijk in aanbouw. Amsterdammers kennen deze plek van het clubhuis van de Hell’s Angels. In 2013 begon de gemeente hier met de verkoop van vrije kavels. Tegen de achtergrond van de Bijlmerbajes en het half leegstaande bedrijventerrein was het moeilijk voor te stellen dat hier een luxe woonwijk zou komen. De gemeente noemde het een buitenplaats als een verwijzing naar de lommerrijke buitens van Amsterdammers die hier woonden lang voordat het landschap met spoorwegen en bedrijfsgebouwen werd gevuld. René de Prie, Hanke Lumens, André Langenberg en Dirk Jan van Wieringhen Borski uit XOOMlab geloofden wel in deze plek. Ze maakten voor drie kavels een ontwerp waarop nu in totaal 5 woningen gebouwd worden. Luxe woningen want nu het ineens zo goed gaat met de Amsterdamse woningmarkt moet je dat wat XOOMlab betreft in de kwaliteit van het bouwen en wonen terugzien. Het ontwerp van BERGcs is in juli 2017 opgeleverd.